|
100 Suuratul-´AadiyatSuom. Khadija
Aloitan JUMALAN, laupiaan Armahtajan, nimeen. (1-5) Allaah tekee valan laukkaavista hevosista viitaten Allaahin asiaan, Profeetalla oli tapana saapua vihollisen asumuksille ja odottaa melkein aamunkoittoon asti. Jos he kuulivat Adhanin, hän pidättäytyisi, jos ei, hän hyökkäisi. Abdullah ja ´Ali pitivät sanan ´adiyat tarkoittavan kameleita.
Kerran Abdullah ibn `Abbas oli istumassa Hateemin kanssa, kun eräs mies tuli ja kysyi `Adiyatin tarkoituksesta. Hän sanoi, että se tarkoittaa taistelijoiden hevosia, jotka hyökkäävät vihollista vastaan. Sitten heidän ratsastajat palaavat takaisin heidän leireilleen ja valmistavat ruokansa. Mujahid, ´Ikrimah, ´Ata´, Qatadah, Dakkah ja Aufi olivat `Aliin verrattuna Ibn ´Abbasin puolella ja sanoivat sanan tarkoittavan hevosia. Ibn Jarir piti myös tätä näkemystä parempana. Ibn `Abbas ja ´Ata sanoivat, että sanaa "Dabh" ei käytetä mistään muista eläimistä kuin hevosista ja koirista.
Ilmaisu faal muuriyaati qad´han (joiden kavioniskuista säkenöi tulta) on selitetty monin tavoin. Jotkut sanovat, että se tarkoittaa kavioista ulos tulevia kipinöitä, kun ne iskevät kiviseen maan pintaan. Toinen näkökanta on, että se tarkoittaa taistelussa raivoavaa tulta. Toinen selitys on sotataktiikkaa. Vielä toinen mielipide on, että se viittaa ratsastajien valaisevaan tuleen heidän palattuaan leireilleensä tai pyhiinvaeltajien, heidän saavuttuaan Muzhalifahiin auringonlaskun jälkeen. Minä pidän parempana näkökantana sitä, että se viittaa laukkaaviin hevosiin Allaahin asialla.
6. totisesti, ihminen on kiittämätön Herraansa kohtaan,
(6-7) Näiden valojen jälkeen tulee suuran aihe. Allaah sanoo, että ihminen on kiittämätön Herralleen. Hän unohtaa Allaahin lukemattomat palkkiot. Sitten jae sanoo, että ihminen itse on todistaja sille ja hänen kiittämättömyytensä on ilmeistä hänen sanoistaan ja teoistaan, kuten Qur´aan kertoo toisessa paikassa:
"heidän epäuskonsa todistaa heitä vastaan." (9:17)
Se voi myös tarkoittaa merkitsevän, että Allaah on todistaja sille.
8. Miten ahnaasti hän himoitseekaan maallista tavaraa!
(8-11) Sitten suura mainitsee toisen ihmisen luonteenpiirteen, hänen rakkautensa varallisuuteen. Hänellä on syvälle juurtunut rakkaus varallisuuteen ja hän pidättäytyy kuluttamasta sitä Allaahin asiaan. Sitten suura näyttääkseen varallisuuden oikean arvon, sanoo, että päivä on lähestymässä, milloin kaikki kuolleet tulevat ulos heidän haudoistaan ja sinä päivänä mikään ei jää piiloon.
|